Ügyfeleim, akikre büszke vagyok – A középvezető családapa, aki a munkája mellett már többet tud a gyerekeivel lenni

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Engem is, mint ahogy a coachok és terapeuták többségét, inkább nők keresnek fel. Ennek egyrészt örülök, mert a hölgyek általában könnyebben megnyílnak nekem, könnyebben beszélnek az érzelmeikről, így jól tudunk haladni. Másrészt szomorú, mert a kapcsolatokban, akár magánéleti, akár munkahelyi, gyakran vannak férfiak is, akiknek szintén jót tenne, ha érzelmi intelligenciájukban tudnának fejlődni.

Az utóbbi években már a férfiak is mernek nyitni a coaching, a terápia felé, így akár a párjukkal, akár önállóan felkeresnek. (Megjegyzés: Szerencsére már egyre kevesebben gondolják azt, hogy „csak a bolondok járnak agyturkászhoz”. Amúgy sem vagyok agyturkász, Te pedig nem vagy bolond, ha valamilyen pszichiátriai betegségben szenvedsz, akkor nem vállallak el, hanem pszichoterapeutát ajánlok.)

Néhány hónapja megkeresett Géza, mert gondja volt a stresszkezeléssel. Nagyon sokat dolgozott, így alig maradt ideje lány- és fiúgyermekére, valamint a feleségére. Főállásában vezető, szinte az egész cég terheit magán vitte, és késő este, néha hétvégén is dolgozott, ha nem, akkor a másodállásával foglalkozott.

Szereti a családját, szeretne több időt tölteni a gyerekeivel, hiszen tudja, hogy az elmulasztott idő és lehetőség nem jön vissza. De valamiért nem tudta lejjebb adni. Ha kapott késő este vagy hétvégén egy e-mailt, arra biztosan válaszolt, intézkedett, hiszen a gyár, ahol vezető, non-stop működik.

A folyamat alatt, ameddig hozzám járt, jelentős változások álltak be az életében. Géza belátta, miért volt neki nehéz vezetőként delegálnia egyes feladatokat a beosztottai felé. Már nem akart mindent önmaga megcsinálni. Ezáltal kevesebb munkája lett, csökkent a stresszterhelése.

Eljutott oda, hogy nem nézte meg folyton a leveleit, jobban meg tudta szervezni a munkáját, és a pihenőidőt valóban pihenéssel töltötte. Tudott egyeztetni a feletteseivel arról, milyen munkakörülmények között tudna még hatékonyabban és nyugodtabban dolgozni – lássuk be, erre nem minden munkavállalónak van ma lehetősége, neki szerencséje volt, igazából pótolhatatlan szinte a szervezet számára.

Menet közben néha kissé jobban elmélyedtünk az önismeretben, így rájött arra, mik lehetnek az okai annak, hogy ennyire sokat vár el magától, ennyire hajt, és elindult azon az úton, hogy tudatosabban álljon hozzá önmagához.

Gézával azért szerettem együtt dolgozni, mert látványosan haladtunk előre, voltak sikerei már a folyamat alatt is a közös munkánknak, belátott dolgokat, és a közhiedelemmel ellentétben, férfiként is tudott az érzelmeiről beszélni, meg tudta azokat fogalmazni.

Szerintem nyáron rengeteget fog játszani a gyerekeivel, és nagyon pihentető nyaraláson vesz részt a családjával.