Csalni és megcsalni

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Szólok előre, hogy ebben az írásomban is lehetnek Számodra felkavaró gondolatok.

„A megcsalás nem bűn, amíg a másik nem tud róla.” – Sokan vallják ezt az elvet. Ebben benne van az a cinkos összekacsintás, hogy szabad, sőt még milyen vagány is vagy, hogy megcsalod a párodat.

Vajon nem lenne igazabb és valódibb a párkapcsolat, a házasság, ha megbeszélhetnétek egymással, hogy nagyon fontos a hűség, de egyszerűen egyikőtök nem bír magával, muszáj valaki mással is testi kapcsolatot létesítenie? Természetesen ezt nem kell elfogadni, azonban azzal, hogy beszéltek róla, már közelebb kerültök a megoldáshoz. Feltéve, hogy ezt nem sértésként kezeli az, akit akár meg is tudna csalni a párja. Persze nagyon fájdalmas, hiszen benne talán egy világ omlott össze, azt hitte addig, hogy a kapcsolatuk tökéletes, miközben a párja félrelépne, csak nem meri vagy nem akarja megtenni.

A megcsalás nem bűn – szerintem –, ha mindkét fél előre tudott róla, és előre beleegyezett. Az más kérdés, hogy milyen dinamikák indulnak el köztetek a megcsalásról való beszélgetéssel, illetve a megcsalás megtörténte után. S persze az is ott van, sokakat pont az az izgalom lelkesít, hogy titokban történik, így ha a párjuk tudna róla, akkor már oda is az izgalom.

A megcsalásnak számos oka van: másként kötődtök a párotokhoz, nem teljesen azonosak a vágyaitok érzelmileg és testileg, mást éltetek meg a legfontosabb kapcsolataitokban kicsi gyerekként, más az értékrendetek, a párkapcsolatotokban vannak hullámvölgyek, gyakran más fejlődési szakaszban vagytok, mint a párotok, az egyikőtök épp távolságra vágyik, míg a másikótok közelségre, intimitásra, és ezt nem tudjátok elfogadni, feldolgozni. Mindezekre még ráerősít a divat, ami egyre több csábításra késztet, a média, ami bizonytalanná tehet, hogy elég jó, elég bátor pasi, nő vagy-e, ha nem mersz félrelépni.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi is számít megcsalásnak. Már a kósza gondolat is az, akár követi tett, akár nem? Egy internetes flörtölés? A személyes flört? Simogatás? Egy csók? Vagy csak a szex? Jó, ha ezt tisztázod Önmagad előtt, és ezt megbeszélitek a párotokkal. Ez különösen akkor okoz gondot, ha a két végleten vagytok, vagyis egyikőtök szerint bűn már a gondolat is, mert „abból úgyis mindig tett lesz”, a másikótok szerint viszont ameddig nincs testi érintkezés, addig nincs megcsalás sem. Ez sok párkapcsolatban, házasságban okozhat vitákat és bizalmatlanságot, jó ezt minél hamarabb kezelni, különben elhidegülés, rosszabb esetben szakítás, válás lehet a vége.

Ha a kapcsolatotokban felmerül a megcsalás, érdemes azon is elgondolkodni, hogy hányszor tudod, tudnád megbocsájtani. Lúzerként tekintesz önmagadra, ha megbocsájtasz, önmagában már azzal is, hogy megcsaltak, vagy olyan értékes, gondolkodó és tudatos emberként, aki belátja, hogy az ember esendő, és a megbocsájtás nagy erény – még akkor is, ha hosszú út vezet a teljes megbocsájtás eléréséig.

Ugyanakkor persze kérdés az is, hogy a harmadik, az ötödik vagy a tizedik megcsalás is belefér-e a kapcsolatotokba. Lehet persze nyílt, félig nyílt kapcsolatban is élni, meg lehet homokba is dugni a fejet, és figyelmen kívül hagyni, mit tesz a másik. Ilyen kapcsolatok is léteznek, csak nem annyira intimek sem lelki, sem testi téren.

A legjobb, ha még akkor tudtok minderről beszélgetni, amikor kellő intimitása van a kapcsolatotoknak, megvan az egymás iránti bizalom, őszinték tudtok lenni egymással. Ekkor lehet azt tudatosítani önmagadban és a párodban, Neked mi a megcsalás, mi fér bele és mi nem a kettőtök viszonyába, és hogyan reagálnál, ha ő átlépné a határvonalat.

Sok esetben a párok nem beszélgetnek ilyen témákról, csak akkor foglalkozn(án)ak vele, amikor baj van: az egyik megkívánt valakit, vagy már meg is lépte, amit nem kellett volna. Amíg kellően fontosnak tartjátok a kapcsolatotok fenntartását, addig érdemes ezzel szakembert felkeresni.

Azonban itt sem mindegy, hogy milyen szakemberhez mentek…

Ha azért kerestek fel valakit, hogy lebeszélje egyikőtöket a további félrelépésekről, és ezt elvállalja, akkor kontár és átver.

Ha azt várjátok, hogy megjavítsa a kettőtök kapcsolatát, akkor ugyanaz van, mint az előbb.

Ha azonban hajlandóak vagytok dolgozni a kettőtök viszonyán és önmagatokon, belátjátok, hogy mélyebb okai is vannak a megcsalásnak, szembe mertek nézni önmagatokkal és a nehézségekkel, akkor igazi támogatást kaphattok.

Ahogy észrevehetted, nem írtam le a saját véleményemet. Nem az számít, hogy mi számít nekem megcsalásnak, vagy hogy hány félrelépés fér bele szerintem egy kapcsolatba, hanem az, hogy Te és Ti hogyan gondolkodtok erről. Mert egy igazán profi segítő szakember általában nem mondja meg az ügyfeleinek, mi a tuti biztos, hanem rábízza ezt az ügyfeleire, akiket felnőttként kezel. Nem ítélkezem akkor sem, ha Számodra egy félrelépés sem fogadható el, és akkor sem, ha nyitott kapcsolatban élnétek. A Ti döntésetek és életetek. Csak az számít, hogy mindkettőtöknek jó legyen, boldogok legyetek benne.