TE HOGY VÁLASZTASZ – coachot, tanácsadót, terapeutát, mediátort?

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

A kiegyensúlyozott párkapcsolatokról szóló webináron vettem részt. Kíváncsi vagyok, más szakértők hogyan gondolkodnak, szeretek újat tanulni.

Ami meglepett: az előadó nem osztott meg magáról kb. semmit, ezt el is mondta az elején, mindössze azt hozta fel a webinárja indokaként, hogy több mint tíz éve együtt élnek a feleségével boldog házasságban. Habár voltak nehéz időszakaik, egyszer majdnem szétváltak.

Az előadó szerint minden párkapcsolatnak 3 szakasza van: a felfelé ívelés nulláról, a stagnáló és a hanyatló, amikor ismét nullára jut a kapcsolatok minősége. Számos ponton vitatkoznék vele, például nem minden párkapcsolatnak van meg ez a 3 szakasza, gyakran több szakasszal is rendelkeznek, nem jutnak el a hanyatlásban a nullára.

Az egyik résztvevő a cseten írta, hogy több párkapcsolaton is túlvan már… Az előadó reakciója erre: de miért vagy túl több kapcsolaton? Miért kell több párkapcsolat?!

Ami még megütötte a fülemet: az előadó szerint a pszichiáterek néha arról beszélnek, hogyan lehet szexszel feldobni egy párkapcsolatot…

Azon gondolkodtam, hogy elmennék-e az illető további előadásaira, tanfolyamaira, esetleg konzultációjára. Vannak, akik nyilván igen, hiszen az általa csak finoman megemlített amerikai szervezetalapító (tudjuk ki, de nem nevezem nevén) érdekes gondolatokat osztott meg az elméről.

Én ha vízvezeték-szerelőt hívok, rákeresek a neten. Ugyanígy utánaolvastam minden korábbi mesteremnek és terapeutáimról is érdeklődtem. Csak minőségi, megbízható szolgáltatást veszek igénybe szinte minden téren. Szóval én nem mennék olyasvalakinek az előadására, akiről nem tudom, hogy kellő mértékben elmélyedt a témában, önmaga és kapcsolatai megismerésében. Persze, nem vagyunk egyformák, kinek ki felel meg, ki kinek hisz.

Ha a párkapcsolatodon, a magánéleteden, a családi viszonyaidon, a személyiségeden, a kommunikációdon, az önbizalmadon, a karriereden, stb. szeretnél javítani, akkor a felelősség a szakember választásában ugyanúgy a Tiéd, mint abban, hogy milyen vizes szakembert hívsz, kire bízod rá az autód javítását, vagy milyen minőségű élelmiszert veszel Magadnak és a családodnak.