Az egészséges önbizalom feltételei

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Az egyik feltétele, hogy legyél OKÉ önmagaddal. Persze, könnyű ezt állítani és javasolni, ugyanakkor biztató lehet az, hogy ez tényleg megtanulható: okénak lenni önmagaddal, és kialakítani az egészséges önbizalmadat.

Egy másik fontos feltétel, hogy megtanuld önmagadat szeretni. Mert ha nem szereted eléggé önmagadat, akkor másoknak sem tudsz szeretet adni, és nem értékeled azt a jót és szépet, ami Benned van. Találkoztam olyan emberekkel, akik kifejezetten utálták önmagukat, vagy önmaguk egy részét, például a külsejüket, valamelyik tulajdonságukat. Ennek az önutálatnak általában mély gyökerei vannak, hosszú és kemény munkával azonban javulhat a helyzet – ha valaki kellően elszánt rá. Sokszor azonban az önsajnálat erősebb.

Az egészséges önbizalmú ember szerintem nem kérkedik, nem akarja sem önmagát, sem a környezetét meggyőzni naponta azzal, hogy mennyire nagyszerű, mennyire csodálatos, mennyire tökéletes élete van. Nem keres folyton önigazolást másokban és önmagában. Tud szeretni és szeretet adni. Fontosak számára a családtagjai, a barátai, a legfontosabb emberek az életében a párja és a gyereke(i), törődik velük, ugyanakkor odafigyel önmaga szükségleteire és igényeire is.

Életünk több szakaszában is előkerülhet a kínzó kérdés: miért nem szeretem önmagamat? Miért nem tudom elfogadni önmagamat? Ebben leginkább az önismeretünk és a kapcsolataink fejlesztése segíthet, főleg az, ha találunk olyan elfogadó, szeretetteljes, bizalomra épülő, támogató kapcsolatot, ahol „meggyógyulhatunk”, és elkezdhetjük megtanulni önmagunkat elfogadni, megtalálni az értékeinket, bízni önmagunkban és a kapcsolatainkban. Megtanulhatjuk szép lassan, hogy szerethetők vagyunk, vannak jó tulajdonságaink, van vonzó a külsőnkben is, bárhogy nézünk ki. Ezen az önismereti úton lehet a kísérőnk egy szerető, támogató családtag, egy nagyszerű társ, egy kiváló barát, vagy éppen egy ideig egy segítő, elfogadó coach, terapeuta is.

Egy rossz és egy jó hír zárásként: az egészséges önbizalom elérése hosszú idő. Ha ajánlanak Neked csodaszereket, amelyekkel egy nap vagy egy hét alatt eltűnik az önbizalomhiányod, akkor kétkedj! A jó hír viszont az, hogy igenis elérhető, ha igazán akarod, és készen állsz arra, hogy szeresd Magadat, higgy abban, hogy változni tudsz, szerethető leszel Önmagad és mások által.