Szabad itt őszintének lenni?

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Kevés hely van a világon, ahol szabad és érdemes őszintének lenni. A párkapcsolatunk, a házasságunk, a közeli családtagjainkkal és igaz barátainkkal való viszonyunkban mindenképpen, persze, nem mindig működik, és időnként megnehezíti a kapcsolatunkat. Jó esetben belefér a kapcsolatainkba az őszinteség, még ha olykor nehéz vagy kemény is. Most arról írok, hogy amikor elmész a coachodhoz, a terapeutádhoz, és kettesben vagytok (esetleg hármasban vagy négyesben a pároddal és egy koterapeutával), akkor az őszinteséged szükséges, ennek van néhány indoka.

1. Ha jó szakemberhez kerültél, akkor ott elmondhatod a legmélyebb titkaidat, vágyaidat, félelmeidet. Erre máshol ritkán van alkalmunk, mert vagy nem kapunk elég figyelmet, vagy megértést, vagy elfogadást, inkább kinevetnek, elutasítanak, kétségbe vonják azt, amit mondunk, érzünk, amire vágyunk. Ha elmondjuk ezt a titkos részünket, akkor megkönnyebbülhet a lelkünk. Lehet, hogy attól félsz, elhagy a párod, megcsal, vagy éppen Te vagy bizonytalan abban, hogy valakivel félrelépjél-e. Lehet, hogy félsz elmondani, mire vágysz a kettőtök viszonyában, vagy kimodani az érzelmeidet. Azonban ha elmondod a félelmedet, máris tudsz vele mit kezdeni, és a coachod, terapeutád is tud Neked segíteni. Hiszen a vágyaink, érzéseink, titkaink kimondása még nem azonos azok megvalósításával. Durva példák jönnek: lehet, hogy szíved szerint eltennéd láb alól a főnöködet, viszont nem fogod megtenni, és tudtok foglalkozni a kettőtök viszonyával. Lehet, hogy néha megvernéd a gyerekedet, annyira tehetetlen vagy, haragszol rá, de nem akarod őt bántani, ugyanakkor az ülésen szembe tudsz nézni a tehetetlenségeddel. Bár fáj ezt megtenni, coachingban, terápiában minden hátrányos következmény nélkül megteheted.

2. A coachoddal, a terapeutáddal való kapcsolatodban tudod gyakorolni, milyen őszintének lenni, felvállalni önmagadat, az érzéseidet, a vágyaidat, a gondolataidat. A coachod, a terapeutád jó esetben el fogja ezeket fogadni, nem vonja kétségbe. Lehet, hogy soha másnak nem beszélsz ezekről, de az is lehet, hogy a coachingban, terápiában kapott elfogadás megadja Neked azt, hogy bizalommal fordulj a Hozzád legközelebb állóhoz. Tehát erősítheti a köztetek lévő kapcsolatot, és talán ő is elmondja a saját titkos zugában őrzött érzéseit, vágyait, gondolatait.

3. Ha nem mondod el, hogy mi zavar Téged a coachingban, a terápiában, és keresel erre egy külső embert, tőle kérsz tanácsot, hogy mit tegyél, akkor nem vagy őszinte a coachoddal, a terapeutáddal való viszonyodban. Nem mered megmondani neki, hogy mit gondolsz, nem mered felfedni a titkaidat, nem bízol benne, esetleg nem mered megmondani neki, hogy elégedetlen vagy vele. Pedig ő azzal tud dolgozni, amit kiteszel elé. Coachingban, terápiában bármikor előfordulhat, hogy elégedetlennek érezzük magunkat ügyfélként. Ez természetes, hiszen többet, mást vártunk, gyorsabb haladást, más szavakat, mondatokat, cselekedeteket. Azonban ez mind-mind Rólad szól. Arról, hogy nem szembesíted a coachodat, a terapeutádat, nem mersz nemet mondani, kiállni Önmagadért. Tehát valószínűleg ugyanezt teszed a hétköznapi kapcsolataidban is. Máshoz vagy őszinte, nem ahhoz, akivel szemben annak kellene lenned. Természetesen előfordulhat, hogy a coachod, a terapeutád is elkövetett valami hibát, vagy nem alakult ki a bizalmi kapcsolat köztetek, vagy megsérült a bizalom. Ezt azonban ott és vele kell megbeszélned, különben a munkátok kárba veszhet.   Ha mégis szóba hoztad az elégedetlenségedet, és ezt figyelmen kívül hagyta a coachod, a  terapeutád, hárította a témát, kétségbe vonta az érzéseidet, akkor jó, ha más szakembert keresel.

Minden, ami coachingban és terápiában történik, Érted és a kapcsolataidért történik. Akkor is, ha ez néha vagy gyakrabban fájdalmas, kellemetlen, ha dühös vagy, haragszol akár éppen a coachodra vagy a terapeutádra. Sokan azt gondolják tévesen, hogy akkor jó a coaching, a terápia, ha vidáman, lelkesen, optimistán, nagyon együttműködően dolgozunk együtt, a coachunk, a terapeutánk mindenben igazat ad nekünk. Pedig nem. Lehet és szoktunk coachingban és terápiában is nevetni, vidámnak lenni, együttműködünk, bizakodunk, igazat adunk, de ugyanúgy része a munkánknak az, hogy nem értünk egyet, hogy valaki megharagszik az ülésen, csalódott, elégedetlen, dühös. Erről azonban beszélni kell. Ott és egymással. Neked a coachoddal vagy a terapeutáddal. Nehéz elmondani, de nem fog bántani, kinevetni, megalázni. El fogja fogadni, hogy valami zavar Téged, fáj Neked, rosszulesik. S ezzel a bátorságoddal máris tettél Önmagadért, a fejlődésedért, a kapcsolataidért. Itt tehát szabad őszintének lenned.