Az irigység előnyei

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Meglepett, de állítólag vannak olyanok, akik sosem irigyek. Tehát nem irigyelték az óvodában a pajtásuk babáját vagy dömperjét, iskolában a tízóraiját, később az okostelefonját, a barátját/barátnőjét, az egészségét, a sikerét a karrierjében vagy bármi mást.

Hogyan fejeznéd be a mondatot?
„…mérges vagyok rá, hogy neki van, nekem nincs.”
„…idegesít, hogy sikeresebb nálam.”

Szerintem, ha valaki sosem (volt) irigy, akkor ő egy közel tökéletes családban, környezetben nőtt fel, szinte tökéletes személyiség. Azért, mert aki sosem sajnál másoktól semmit, az elégedett az életével, bármije is van meg, és bármije is hiányzik. Másik opció: nem meri, tudja bevallani önmagának, hogy valójában szokott ő is irigykedni.

Édesanyám egyik bölcs tanácsa volt az életre: inkább legyen tíz irigye, mint egy sajnálója. Mert ha sajnálják, akkor vagy beteg, vagy szegény sorsú, szerencsétlen az élete. Anyukám alapvetően tehát optimistán, bizakodón látta az életet. Ezért tudott sok mindent elérni.

Ügyfelemmel coaching folyamatban arra jutottunk a közös munkánkban, hogy megállapítottuk, ő bizony szokott irigy lenni emberekre. Például azért, mert egyesek évente többször is el tudnak jutni külföldre, míg ő nem. Emögött az önbizalomhiány alacsony szintjét, az önértékelés gyengeségét találtuk. Elszégyellte magát az ülésünkön, mert irigykedni szokott.

Az érzéseinket nem kell szégyellni, mert spontán jönnek, a személyiségünk reakciója. Ha elfogadjuk, hogy időnként irigyek vagyunk, akkor tudunk vele kezdeni valamit. Nem az a baj, hogy irigy vagy, hanem az, ha ez megmérgezi a mindennapjaidat, értéktelennek érzed magadat, az irigykedésed megrontja a kapcsolataidat. Haragudni fogsz emberekre, mert nekik van egy autójuk, lakásuk, külföldi nyaralásuk, egészségük, társuk, barátaik, míg neked nincs(enek).

Az irigykedésben az a jó, hogy ha felismerted önmagadban, akkor átfordíthatod a saját céljaidra. Megfejtheted coaching vagy terápiás konzutáció során, mi lehet mögötte, és hogyan fordíthatod át előnyöddé. Előrébb vihet abban, hogy Neked is meglegyen az, amit mástól sajnálsz, például sikeres karrier, boldog párkapcsolat vagy éppen egy jóbarát. Továbbá az önbizalom Neked sem mumus lesz, és máris csökken, akár el is tűnik az irigykedés negatívuma az életedből.

Ébredj rá az igykedésedre, és utána legyél boldog(abb)! Ehhez kívánok Neked sok sikert!