Nyaralj jól! – Az igazi feltöltődés 12+1 titka és 3 tipp

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

1. Érdemes előre átgondolnod, hogy a személyiséged, a beállítottságod, fizikai és lelkiállapotod, vágyaid alapján mi a nyaralásod célja, és hogyan szeretnél kikapcsolódni. Az egyik ember a forgatagot, a nyüzsgést szereti, a másik csendre vágyik. Ez különösen akkor okoz problémát, ha egy kapcsolatban, házasságban vagy családban eltérőek az igények.

2. A tervezésnél hasznos átgondolnotok, hogy ha elutaztok, akkor inkább ellátjátok önmagatokat, visztek ennivalót, járjátok a boltokat, vagy a szálláson kértek étkezést, vagy a helyi vendéglátás különböző helyeit veszitek igénybe. Az egyik ember szívesen süt-főz nyaraláskor (is), neki fontos, hogy milyen eszközöket biztosít a szállás, a másik viszont pont akkor szeretné ezt a terhet letenni.

3. A szálláshely típusát is hasznos lehet előre megválasztani: saját szállásnak például egy bérelhető ház, vagy egy néhányszobás apartman, vagy inkább egy alacsonyabb kategóriájú vagy éppen egy luxusszálloda. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, más szolgáltatásokat nyújtanak, eltérőek abban, mennyire nyugalmasak, viszont a zajosabb helyeken egy egyedülálló vagy barátok, barátnők jobban tudnak ismerkedni. Az is számíthat, hol helyezkedik el a szállás, hogyan lehet megközelíteni, mennyire messze van az üzletektől, éttermektől, strandtól, tengertől, szórakozóhelyektől.

4. Tehát jó, ha tudod, milyen kényelemre vágysz: napi többszöri étkezést biztosítsanak, kényelmes ágyat, vagy jól érzed magadat sátorban.

5. Idő: ha hosszú hónapok, esetleg évek óta nem kapcsolódtál ki igazán, akkor egy-két nap is adhat valamit, de igazán akkor tudsz feltöltődni, ha lesz néhány napod ráhangolódni a nyaralásra, és egy-két hetet tényleg minden gondot félretéve tudsz önmagaddal tölteni.

6. A feltöltődésben sokat számít, hogy mikor csomagolsz be, hogy indulsz útnak, az utolsó pillanatban még bevásárolsz, munkahelyi dolgokat elintézel, vagy már a start előtt pihensz, összecsomagolsz.

7. Ha félelmekkel (nem hagyok-e otthon valamit, mi lesz a munkahelyemen, mi lesz a kutyával, a nagymamával, stb.), vágsz bele a nyaralásba, akkor bármennyire is koncentrálsz a lazításra, ott lesz a fejedben hátul nagy eséllyel az aggodalmad.

8. Ugyanígy az irreális vágyak: ha csak 3 napra utazol el, azzal is kikapcsolódhatsz, de ha utána rögtön a munkával, a napi mókuskerékkel folytatod, akkor hosszú idők terheiből kis eséllyel töltődsz fel. Néhány nap alatt elég nehéz megszabadulni hónapok stresszétől.

9. A passzív semmittevésre is szükségünk van, amikor gondtalanul „csak létezünk”: zenét hallgatunk, könnyű témájú könyvet olvasunk, megnézünk egy szórakoztató filmet, alszunk, relaxálunk, játszunk (például társasjátékot a családunkkal), alkotunk (például festünk, rajzolgatunk), gyönyörködünk a természetben.

10. A szellemi munkát végzőknek azonban sokat adhat, ha aktív pihenési módokat is választanak, például sportolnak (biciklizés, futás, úszás, nyári sportok). Ha a teljesítményt tekinted alapnak, akkor az már nem pihenés lesz, legyen tehát élmény, kikapcsolódás.

11. Ha nem egyedül mész nyaralni, ne menjetek egymás agyára! Nehéz persze elszakadni egymástól egy-két órára, főleg, amikor lángol köztetek a szerelem. Több év házasság után azonban jó, ha külön-külön is feltöltődtök, nemcsak együtt. Azért, hogy ne legyen ebből sértődés, harag, és odalegyen az egész nyaralás hangulata, ezért ezt beszéljük meg akár előre. Például a férj elmegy háromszor néhány órára horgászni, a feleség addig múzeumokba megy, a két gyerek pedig biciklitúrára. Engedjük meg egymásnak a semmittevést is. Nyaraláskor nem takarítani mentünk.

12. A gyerekeket hagyd „unatkozni”, találják ki maguk – a biztonságos kereteken belül –, hogy mit szeretnének csinálni. Ha folyton a már viszonylag önálló, nagyobb gyerekekért aggódsz, akkor az nem nyaralás lesz, hanem otthoni aggodalmak egy új helyszínen.

+ 1. Hagyd, hogy jól érezd Magadat, és engedd, hogy a nyaralópartnereid is jól érezzék Magukat!

Tudtad, hogy vannak, akik nyáron kezdenek el coaching vagy párterápiás, családterápiás konzultációt? Egyrészt, mert ilyenkor több idejük van magukra, a párjukkal jobban ráérnek, kevesebb a stressz, több figyelmet szánhatnak önmaguk és a párkapcsolatuk fejlődésére.

Bárhogy is töltöd, kellemes nyarat, minél magasabb szintű feltöltődést kívánok Neked, Nektek!