A kincs, ami van – 8 gondolat a barátságról

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

1. Az igaz, jó barátság általában hosszú időre szól, persze lehet, hogy valakivel lelkileg nagyon összehangolódunk egy nyaralás idejére. Ma már a technika könnyen lehetővé teszi ennek a kapcsolatnak a folytatását, ha megtaláltuk azt, ami számunkra fontos egy barátságban.

2. Számomra a barátság két pontban különbözik a párkapcsolattól. Egyrészt nincs benne szerelem, másrészt nincs benne szexualitás. (A barátság extrákkal című divatossá vált kapcsolatféléről egyszer majd még írok). A barátságban ugyanúgy megvan az egymás iránti szeretet, odafigyelés, gondoskodás, tisztelet, őszinteség, elfogadás, támogatás és még megannyi pozitívum (és időnként valamennyi nehézség is), mint a párkapcsolatban. Talán kevesebbet beszélünk egymással, kevesebb a közös program, a találkozás, mint a párunkkal, a házastársunkkal, viszont vannak napi szintű kapcsolattartással működő barátságok is.

3. A barátság ugyanúgy nehezen viseli el a hazugságot, a bizalmatlanságot, a szeretet, a tisztelet hiányát, mint a párkapcsolat és a házasság. Vajon tekinthetjük-e azt az embert az életünkben a barátunknak, aki nem (mindig) őszinte hozzánk, nem bízik meg bennünk, vagy nem bízhatunk meg benne, nem tekint egyenrangúnak önmagával? Szerintem ez nem barátság, csupán ismerősi viszony.

4. A barátságnak legalább két nagy előnye van: az egyik, hogy – jó esetben – megmarad akkor is, ha ritkábban találkozunk, beszélgetünk, mint a párunkkal, tehát nem napi szinten. A barátság elbírja sokszor a távolságot is, amit nem minden párkapcsolat tud. A másik, hogy az igaz barát általában megmarad akkor is, ha véget ér a párkapcsolatunk, a házasságunk. Sajnos vagy szerencsére a jóbarátra akkor is számíthatunk, ha egyedül vagyunk vagy egyedül maradtunk.

5. Bajban ismerszik meg a jóbarát – s ez tényleg így van. Ha éppen akkor, amikor gondod van, nem is tud veled lenni, de igyekszik nagyon gyorsan időt keríteni, keres segítséget, megoldásokat, támogat.

6. A közösségi média világában nagyon könnyű elcsábulni a lájkok vadászatára. Vajon, akinek több ezer vagy tízezer követője vagy ismerőse van ezeken a felületeken, hány igazi barátja van? Hallottam már többektől, főleg fiataloktól, hogy 50-100 barátjuk is van. Fizikai és pszichikai képtelenség ennyi emberrel a barátságnak megfelelő szinten kapcsolatot fenntartani. Az fontos, hogy ha igényled a barátságot az életedben, akkor 2-5 igazi barátod legyen, akikre tényleg mindig számíthatsz, akik megadják neked a figyelmüket, ugyanakkor te is megadd nekik mindezt, viszonozd a barátságukat kellőképpen. Vizsgálták már pszichológusok, 5-nél több mély, komoly emberi kapcsolat nemigen fér bele az életünkbe, hiszen többnyire van párunk, családunk. A többi ember jó ismerős vagy ismerős, de nem barát.

7. Találkoztam már azzal a nézőponttal, hogy a párunk nem a legjobb barátunk. Elfogadom, azonban én másként gondolom. A párunkkal nem pusztán a szerelem és a szexualitás vagy éppen az együttélés miatt vagyunk együtt jó esetben. Ő az, akivel kölcsönös törődünk egymással, figyelünk egymásra, beszélgetünk és közös programokat csinálunk rendszeresen, tehát igazi barát is egyben.

8. Jó barátságra bármelyik életszakaszunkban nyitottak lehetünk, ha belefér az életünkbe. Van barátom egyetemista koromból, és van középkorú életszakaszomból is. Tekinthetjük az életben a barátságot egy nagy kincsnek, amire bármikor és bárhol ráakadhatunk, ha fel tudjuk ismerni, és vigyázni is érdemes rá. Ha pedig éppen elhalványul, időnként újra kifényesíthetjük.

Szép, igaz barátságokat kívánok Neked!