Pszichológus vagy coach és terapeuta?

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

A nők általában könnyebben és szívesebben fordulnak coachhoz, terapeutához, pszichológushoz. Ezért nemrég egy üzleti rendezvényen megkérdeztem a résztvevő férfiak közül néhányat, hogy ha szükségük lenne párkapcsolati, életvezetési témában szakember támogatására, akkor eljönnének-e hozzám coachingba, terápiába. Az egyikük habozás nélkül igent mondott. A másik kételkedett: „nem vagy pszichológus. Nincs veled bajom, csak nekem a pszichológus az tudományosabb…”

A pszichológus diplomával rendelkezik, amit egyetemen szerzett több év tanulással. Ettől még nem végezhet terápiás munkát, mert ahhoz további tanulmányokat kell folytatnia, és önismeretet kell szereznie. Ha igazán elmélyült és gyakorlott szakember támogatását szeretnéd, akkor például klinikai szakpszichológushoz, pszichoterapeutához fordulsz.

Én alapvetően kommunikációs szakember vagyok, ebből van két egyetemi szintű diplomám is. A coachingot másfél évig tanultam a felsőoktatásban, szintén oklevéllel rendelkezem belőle. A pár- és családterápiás konzultációkat azóta folytatom, hogy elkezdtem, majd letettem a záróvizsga első részét a több mint kétéves, 500 órás családrendszer terapeuta képzésen.

Hogy tudok-e (legalább) annyit, mint egy pszichológus általában, azzal kapcsolatban a következőkre hadd hívjam fel a figyelmedet.

  1. Ugyan nem tanultam anatómiát (valahogy kevésbé érdekel a munkám során, hogy melyik csontnak mi a neve latinul, és mi a funkciója), viszont például személyiséglélektant és más pszichológiai ismereteket számos képzésen igen, vizsgáztam is többször.
  2. Írtam két önismereti, interaktív könyvet, amit sokan mások nem mondhatnak el magukról.
  3. Én nem foglalkozom mentálisan sérült, pszichiátriai betegségekkel küzdő emberekkel. Ehhez nincs sem jogom, sem érdeklődésem. Viszont tudok nekik szakembert ajánlani. Tehát alapvetően lelkileg egészséges emberekkel dolgozom együtt választott hivatásomban.
  4. Amire még nagyon büszke vagyok: több mint 2000 (!) óra önismerettel rendelkezem. Végigcsináltam egy 6 éves analitikusan orientált egyéni terápiát, végigcsináltam a pszichodráma vezetői képzést (személyes okokból nem vizsgáztam), jártam szintén kb. 6 évig klinikai pszichológushoz egyéni terápiába, a családrendszer terapeuta képzés önmagában tömény egyéni és csoportos önismeret 500 órában, és két évig tanultam a csoportanalízist, aminek része a csoportos saját élmény. Mindezek egyenként is, összességében végképp segítettek abban, hogy átlássam önmagam dolgait, érzéseit, tudatosan lássam a reakcióimat, a kapcsolataimat. Ez a stabilitás hozzájárul ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást és támogatást nyújthassak az ügyfeleimnek.
  5. Nem vagyok az a segítő, aki 60-100 órában tanulta a hivatását, járt esetleg hasonló nagyságrendben önismeretbe. Az is szép, azonban más. Azt szoktam mondani: amivel nem találkoztam életemben, az talán nem is igen létezik, mert vagy megtapasztaltam a bőrömön, vagy láttam mások életében.
  6. Volt olyan ügyfelem, akit pszichológus küldött hozzám. Nála volt háromszor, hozzám járt három hónapig. Az egyik legnagyobb elismerés, amit ügyfelemtől kaptam, azt az első ülésünk végén mondta: „Tibor, itt többet kaptam egy ülésen, mint a pszichológusnál három alkalommal.”
  7. Szerintem szerencsés ország vagyunk abból a szempontból, hogy kiváló pszichoszakemberek tömegéhez lehet fordulni segítségért. Habár én nem vagyok pszichológus, engem az ügyfeleim mégis értékelnek, mert őszinteséget, támogatást, elfogadást, empátiát adok szaktudással és némi humorral, s tudják, hogy sosem tennék olyat, ami számukra negatív következménnyel járna.
  8. Mivel nálam mindig az ügyfelem, az ő témája, problémája áll a középpontban, ezért ezt képviselem a kommunikációmban is. Én nem vagyok „magamutogató”, nem tartozom azon coachok, pszichológusok közé, akik félmeztelenül pózolnak a közösségi médiában, akár zuhanyzás közben, vagy éppen a hálószobából beszélnek. Az intimitás kijár nekem és az ügyfeleimnek is. Ami elhangzik, az kettőnk között marad. A történet nem rólam, hanem arról szól, aki tőlem támogatást kér.

Mindezek alapján Te is eldöntheted, hogy „a papír számít-e”, vagy a tudás és a tapasztalat minőséget garantáló végzettségekkel alátámasztva. Sikeres döntést kívánok!