Ügyfeleim, akikre büszke vagyok – A megcsalást túlélő házaspár

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Enikő és Dávid fiatal házaspár egy gyermekkel, akik azért kerestek meg, mert a férfi néhány alkalommal testileg is, de inkább lelkileg közelebb került egy hölgyismerőséhez. Miután ez kiderült, mert Dávid korrekten bevallotta, Enikő pedig megkérte a férjét, hogy költözzön el. Szép éveket tudhattak maguk mögött, ugyanakkor a folyamatban, ameddig jártak hozzám szorgalmasan minden héten, fokozatosan kiderültek a házassági nehézségeik.

Egyértelmű céljuk az volt, hogy ismét jobb legyen a kapcsolatuk, esetleg Dávid költözzön is haza, mert jelenleg napi szinten amúgy is részt vesz a felesége és a gyermeke életében, mindössze nem alszik otthon. Együtt esznek, vannak közös programjaik, játszanak a gyerekükkel, akit nagyon szeretnek, csak Enikő még bizonytalan, hogy visszafogadja-e Dávidot.

Igen, ahogy sokan bölcsen mondani szokták, egy megcsalásban mindig benne van mindkét fél. Sok oka lehet a félrelépésnek, például: a kapcsolatok velejárója, hogy időről-időre völgybe, néha gödörbe kerülnek, miközben ilyenkor is szeretetre vágynak mindketten, vagy legalábbis az egyik fél.

A megcsalt félnek azonban nehéz feldolgoznia azt, hogy elárulták, hiszen ő hűséges volt, kitartott a párja, a házastársa mellett. A félrelépőnek pedig a saját bűntudatával, szégyenével kell valamit kezdenie, valamint elérni azt, hogy visszafogadja őt a párja. Újra ki kell építeniük az egymás közötti bizalmat, amit a szeretet, tovább az egymásba és a kapcsolatukba vetett hit tud megerősíteni.

Ez hosszú folyamat, amihez sokaknak nincs idejük, energiájuk. Ezért érdemes időről-időre feltenni a kérdést:

  • hajlandóak-e belefektetni időt, önismereti és párkapcsolati munkát, hogy egyrészt meg tudjanak bocsájtani önmaguknak és egymásnak,
  • másrészt feltárjuk azokat az okokat, amelyek miatt a házasságukban megjelent a harmadik fél,
  • harmadrészt a korábban kialakult párkapcsolati alapjaikat újra megerősítve, illetve új alapokon tudják folytatni a kapcsolatukat?

Ha mindketten igennel tudnak válaszolni erre a kérdésre, akkor érdemes párkapcsolati coaching vagy párterápia mellett dönteniük.

Ez a házaspár hetekig járt hozzám, hol szomorúan, hol lelkesen dolgoztak önmagukon, illetve a kapcsolatukon, majd jelentős áttörés nélkül befejezték a párterápiát. Annak ellenére, hogy szimpatikus házaspár voltak, megcsinálták a gyakorlatok egy részét is, mégsem történt igazi változás. Dávid elégedetlen volt velem, várt valamit tőlem, amit én nem tudtam megtenni, Enikő viszont nagyon hálás.

Mi, coachok, terapeuták tudjuk, hogy a változás gyakran nem a coaching, a terápia alatt történik. Így volt ez Enikő és Dávid esetében is. Azután, hogy befejezték a folyamatot, Enikővel beszéltem néhány héttel később, és örömmel mondta: Dávid hazaköltözött, és újra jó együtt, megvan közöttük a lelki és a testi intimitás is. Amin tehát dolgoztunk mindhárman, annak meglett a gyümölcse, mégiscsak bekövetkezett az áttörés. Sok boldogságot nekik még sokáig!