Hogyan legyek udvarias a rokonaimmal? (2020. dec. 18.)

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

Jönnek az ünnepek, és egyre nehezebb sokaknak nemet mondani a személyes találkozásokra, vagy azért, mert önmagukat féltik, vagy mert idősebb, betegebb családtagjaikat.

Ez a téma nemcsak járvány idején aktuális.

Ha nemet mondunk, megbántjuk őket, ha igent, akkor végig izgulhatunk. Mit tehetünk ebben a cseppet sem könnyű helyzetben?

A Szomszédok Janka nénijével kapcsolatban ismét mémet gyártottak a Facebookra, Vágási Feri azt mondja neki: „Elővigyázatosságból idén külön ünneplünk.” Persze, ezt nem a vírus miatt, hanem azért mondja, hogy Janka néni ne igya meg Feri és Jutka elől az italokat. Így is lehet nemet mondani, kérdés, mennyire éri el a célját.

A témát a barátaimtól kaptam, köszönöm nekik. Mondhattam volna rá nemet, mert például nem tetszik, nem érint meg. Szerencsémre nem kellett nemet mondanom, mert a kedvenc témáim egyike, coachingban, mediációban, családok és párok terápiás ülésein is gyakori kérdés: hogyan mondjanak nemet.

Miért félünk nemet mondani? Részben azért, mert féltjük a kapcsolatunkat, megbántjuk a családtagunkat, félünk, hogy megsértődik, vagy dühös lesz, pláne ünnepekkor még nehezebb, meg azért is, mert idén amúgy sem nagyon találkozhatunk, vagy ha igen, kockázatos lehet.

Amikor nemet mondunk valakinek, különösen számunkra fontos személynek, érdemes pár szempontot mérlegelnünk.

  1. Sokat segít, ha megértjük, mire vágyik a családtagunk. Látni szeretne bennünket, a gyerekeit, az unokáit, velünk akar lenni, beszélgetni, megosztani az örömét, bánatát, az ünnepi hangulatot és finomságokat. Szomorúan mondják sokan: legalább karácsonykor legyünk együtt, ha már az év többi időszakában nem lehetett, mert távol vagyunk egymástól, nem értetek rá, féltettetek engem vagy magatokat.
  2. Ha mindez nekünk szintén fontos, tehát mi is szeretnénk együtt lenni a családtagjainkkal, rokonainkkal – márpedig jó eséllyel szeretnénk mi is vele lenni, különben nem aggódnánk a nemetmondás miatt –, akkor érdemes megerősíteni ezt, hátha segít: igen, nagyon szeretnénk mi is a személyes találkozást, nekünk ugyanúgy fontos.
  3. Elmondhatjuk, félünk a vírustól, és leginkább őt féltjük, mert idős, veszélyeztetett a kora, a betegsége miatt, vagy éppen mi féltjük magunkat, vagy egyaránt aggódunk érte és magunkért.
  4. Akkor jöjjön a nem! A nem egy kemény szó, elutasítás, úgy is érthetik sokan, hogy a kapcsolatunkra mondunk nemet, miközben csupán a találkozást szeretnénk elkerülni. Ezért érdemes a nem szót finom hangsúllyal és nem a mondat elején kimondani, de csak egyszer. Határozottan, de nem bántó stílusban azonban egyszer ki kell mondani. Jó, ha elmondjuk, hogy mire és miért mondunk nemet. Arra, hogy idén személyesen találkozzunk, vagy arra, hogy lakásban együtt legyünk, vagy hogy maszk nélkül legyünk. Nem a kapcsolatunkra, csak egy eseményre mondunk nemet. Nehéz, ezért ajánlom erre a fekete-fehér-igen-nem szórakoztató játékot, így gyakorolhatjuk, hogy az életünkben is kevésbé használjuk a durva elutasítást sugalló szót. Továbbá a párunkkal vagy a családtagunkkal kipróbálhatjuk előre, hogyan fogjuk elmondani a családtagunknak, hogy nem merünk, tudunk idén találkozni velük. Ha elmondjuk gyakorlásként neki, mintha a párunk lenne az érintett családtagunk, utána kérjünk tőle visszajelzést őszintén! Ha nem sikerült jól, írjuk át, mondjuk el újra! Ha találkoztunk már olyan emberrel, aki úgy győzött meg bennünket valamiről, hogy valójában már  egyetértettünk vele, vagy úgy mondott nemet, hogy valójában már nem is akartuk tőle kérni, amit eredetileg akartunk, akkor tanulhatunk tőle is. Az udvarias, a kedves, a megértő szavaknak hihetetlenül nagy ereje tud lenni.
  5. Megkérhetjük a családtagunkat, hogy valamilyen más módon legyen most a karácsony. Például a barátaimmal a múlt héten a teraszukon együtt teáztunk, amíg nem ettünk és ittunk, maszkban voltunk, végig szabad levegőn, egymástól két méterre. Lehet az idén „sétálós” karácsony, maszkban, kicsit távolabb egymástól. Vagy az ünnep minden napján felhívni egymást, akár online, ha megoldható, hogy még lássuk is egymást, és megígérhetjük, most törekszünk arra, hogy vidám dolgokról beszélgetünk, ha csak lehetséges, nem a vírusról, meg arról, hogy nem tudunk személyesen együtt lenni. Vagy megfoghatjuk egymás kezét kesztyűben, ölelés nélkül, de maszkban, esetleg ott helyben fertőtlenített kézzel, amikor személyesen találkozunk, ha az érintés nagyon fontos a családunkban.
  6. A kapcsolatunkat erősíteni fogja, ha megkérdezzük a családtagunkat, hogy érzi magát most, hogy elmondtuk, miért nem tudunk találkozni, vagy nem úgy, ahogy korábban. Ha megértjük az ő fájdalmát, nehézségeit, nem kezdünk el magyarázkodni, belemenni vitába, akkor ez a beszélgetés jól is zárulhat, még ha lelkileg nem túl könnyű.

Remélem, hogy a fenti gondolataim, ötleteim segítettek abban, hogy könnyebben mondjatok nemet sokféle helyzetben, amikor ezt kell tennetek, s ugyanakkor a kapcsolataitok is erősödni fognak.

Kívánok egészséges és boldog karácsonyi ünnepeket.

Van, aki figyel Rátok az ünnepi készülődésben is.