Beszólások és külsőségek

Szerző: Szabó Tibor - Coach.Tibtib

A Facebook- és Instagram-oldalaimon időnként megjelenek a saját képeimmel. Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam magam hetente, főleg nem naponta fényképezni. A hivatásommal és velem kapcsolatban azonban sokakban nem az indítja el a bizalmat, hogy látja, mennyi mindent tanultam már az életemben, komoly tudásom, tapasztalatom és gyakorlatom van, hanem az, hogy először megnézi az arcomat, a szememet. Így hát időnként látható vagyok az üzleti oldalaimon, és megjelenek sokak idővonalán. Ma egy középkorú fickó be is szólt kommentárban a külsőmre. Persze, elindíthattam volna egy óvodás adok-kapokot, visszaszólhattam volna a kopasz, nem feltétlenül vonzó fejére, amit a kutyája nyaldos éppen a képén.

Nem árulok zsákbamacskát, aki ismer, tudja, nem vagyok sem magas, sem vékony, Brad Pitt sem leszek, a családunkban minden elődöm alacsony és testes. El is kezdenék aggódni az egészségem miatt, ha lefogynék. De nem erről akartam írni, hanem arról, hogyan bánnak emberek egymással, önmagukkal és külsőségekkel.

Az Instagram végzett saját belső kutatást, amelyet valahogy igyekeztek eltitkolni. Ebből kiderült, hogy minden harmadik (!) kamaszlány az Instagram miatt szenved testképzavarban. A kövérek egy része kövérnek, a vékonyak egy része szintén kövérnek látja magát – mint tudjuk, mostanában ez különösen gyakori téma. Ideálokat kergetnek, ami velejárója a kamaszkornak, de felnőttként nehéz lemondani róla sokaknak.

A tömegével, futószalagon készülő filmek és sorozatok nagy részében nem tehetséges színészeket alkalmaznak, hanem modelleket, nem az számít, milyen a színészi játékuk a kommunikációjuk minden szintjén és eszközével, hanem az, hogy a testük mennyire kigyúrt, milyen csillogó a szemük, milyenek a testi „paramétereik”. Szóval a média és a közösségi média is eláraszt bennünket azzal a téves és ártó üzenettel nap mint nap, hogy akkor vagy jó és sikeres és szerethető, ha kigyúrt vagy, „dögös”. Nem számít, vannak-e értékes gondolataid, milyen vagy a kapcsolataidban, ha „szexi”, „kívánatos” vagy.

Nem csodálkozom, hogy évek óta ügyfeleim jó része még akkor is panaszkodik önbizalomhiányról, ha nem e téma miatt jött el hozzám. Pedig értékes emberek belül, és tudjuk: nincs tökéletes kívül. A legkeresettebb modellek sem jönnek be mindenkinek, és a legkevésbé vonzó emberek is tetszhetnek legalább néhányaknak.

A férfiak jó részének évszázadok óta, de a nők egy részének is meg kell küzdeniük azzal, hogy levetkőzzék az ideálkergetésüket. Nem muszáj, csak a saját életüket és a párkapcsolatukat vagy párkapcsolataikat nehezítik meg. Egyrészt mert nincs ideál, nincs tökéletesség, nincs tökéletes párkapcsolat, másrészt mert saját maguk gyengeségeivel és hiányosságaival nem tudnak szembenézni. Az egyik klasszikus kórházsorozatban az 50-es nő megkérdezte a sebészprofesszort, vállal-e plasztikai műtétet is. Az orvos visszakérdezett, mire lenne szüksége és miért. A nő férje már nem kívánja úgy őt, ezért szeretne feszesebb melleket, meg egyébként is, kopaszodó, alacsony, idősödő pasiként folyton nézegeti a szexi huszonéves csajokat, ami a feleséget zavarja. A professzor szembesítette őt a férje külsejével, erre a nő megértette, hogy nincs szüksége beavatkozásra. Mindezzel nem akarom azt mondani, hogy ne legyenek vágyaink, vonzódásaink, hiszen azokat bármennyire is el akarjuk fojtani, bennünk vannak. Csak meg kell tanulnunk kezelni őket!

Tehát amikor Neked is beszólnak, mert valami nem tetszik a külsődön, átgondolhatod: érdemes-e adnod az illető véleményére, bántó vagy segítő szándékkal tette-e. Azért, mert magas vagy alacsony, vékony vagy testes, szőke vagy barna, kis- vagy nagyorrú, kék- vagy barnaszemű, sportos vagy egyáltalán nem sportos vagy, még lehetsz nagyon jó és értékes ember, ráadásul szerethető is.

Szegény kopasz pasi, aki a fejét a kutyájával nyalatja, s aki beszólt nekem, ezeket az igazságokat már nem olvashatja tőlem a Facebookon, mert a sértegetés nem visz előrébb. Megfosztotta önmagát attól a lehetőségtől, hogy fejlődjön. Nem a saját gyengeségeivel, hanem az én külsőmmel foglalkozott. Önmagukra és másokra nyitott embereket viszont ezentúl is támogatok abban, hogy boldogabbak legyenek.

Szeresd hát Önmagadat kívül és belül egyaránt! 😊